Sunday, 23 November 2014

Buku Tamu Perkahwinan ( Wedding Guest Book)

Teks : Mariatul Qiptiyah Md Sah

Buku Tamu di majlis perkahwinan memang sudah lama diamalkan di kalangan pengantin di seluruh dunia. Di Malaysia, awal-awal dahulu Buku Tamu ini lebih terkenal di kalangan pengantin kaum Cina atau majlis perkahwinan yang diadakan di hotel-hotel. Namun, budaya buku tamu ini sudah mula menjadi pilihan pengantin-pengantin Melayu termasuk yang meraikan majlis perkahwinan di rumah. Selain daripada foto-foto, buku tamu berfungsi merakam kenangan-kenangan indah majlis perkahwinan kita dalam bentuk kata-kata. Melaluinya, tetamu berpeluang menyampaikan ucapan mereka sendiri kepada pengantin dan ia lebih bersifat peribadi. Selain itu, ia menjadi satu cara menyatakan kehadiran tetamu ke satu-satu majlis. Ini adalah kerana, dalam kesibukan dan kekalutan majlis, mungkin pengantin atau tuan rumah tidak perasan akan kehadiran seseorang tetamu. Malahan, ada tetamu yang segan atau tidak berkesempatan untuk datang dekat kepada pengantin.

Kesimpulannya, buku tamu boleh menjadi wadah perantara di antara tetamu-tetamu ini dengan pengantin itu sendiri.

Ianya tidak susah. Apa yang diperlukan hanya sebiji buku, pen dan meja untuk menulis. Terpulang kepada pengantin dan tuan rumah untuk menghias meja dan sudut tamu ini menjadi lebih cantik dan menarik.

Terdapat pelbagai jenis buku tamu boleh dipilih dan disediakan. Sama ada dihasilkan sendiri, membeli buku tamu siap di kedai-kedai buku atau menempah buku tamu buatan tangan untuk sentuhan lebih istimewa. 
Untuk bakal pengantin, apa kata anda cuba sediakan buku tamu di majlis perkahwinan anda kelak. Insyaallah, saya jamin ia akan menjadi satu kenangan indah untuk anda berdua nanti. Jangan bimbang, sebiji buku boleh digunakan untuk majlis kedua belah pihak. Malahan saya juga meminta sahabat dan tetamu saya di jamuan ketiga kami iaitu jamuan kecil-kecilan untuk kawan-kawan dan jiran yang tidak dapat hadir ke majlis perkahwinan kami.

Salam Sayang,

Mariatul Qiptiyah Md Sah


******************************************************** 

 APA SEBENARNYA AKADEMI BEKERJA DI RUMAH ? 

Alhamdulillah atas segala nikmat rahmat kasih sayang-Nya, Bergabung dengan kami hampir 1000 blog, 22 kelas online 12 guru dan 2 trainer kewangan bertugas. 

Akademi Bekerja Di Rumah menawarkan perkhidmatan seperti yang berikut : 

1. Kelas asas blog dan penulisan. 
2. Kelas asas blog, fan page dan mula bisnes. 
3. Kelas asas blog dan penulisan kreatif. 
4. Kelas beriklan mudah.my. 
5. Kelas borong telekung solat. 
6. Kelas penulisan ebook pertama. 
7. Pendaftaran Pengurus Online @ Rakan Niaga. 
8. Tempahan blog bisnes-siap 3 hari. 
9. Sewa ruang iklan. 
11. Kelas asas akaun wahm/ soho online/offline. 
12. Bengkel Branding Yourself & Business Strategies offline. 

Untuk mendaftar hubungi Pengurus Online ABDR Mariatul Qiptiyah Md Sah. 
Blog Panduan Kraf Riben dan Kertas :http://mariatulqiptiyah.blogspot.com/
Email mariatulqiptiyahmdsah@gmail.com Sms/Whatsapp 016-5534828
FB : Maria Qiptiyah atau Panduan Kraf Riben dan Kertas

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah ;)

Aksesori Tambahan Tambah Seri Kad Ucapan

Teks : Mariatul Qiptiyah binti Md Sah Kad ucapan yang dditambah dengan aksesori rama-rama pre-cut, riben dan butang. sumber : kolek...