Sunday, 16 March 2014

Perkongsian Blog : Kenapa Barang Handmade Lebih Mahal?

Teks Asal dan Rujukan : Blog Noraini Mohd. AliHari ini, ramai crafter sambilan atau sepenuh masa mencurahkan idea bagi menghasilkan pelbagai jenis hasil tangan yang menarik. Seharusnya kita lebih menghargai hasil usaha mereka. Bukan mempertikaikan barang yang dijual mahal atau tidak padan dengan harga.
Persoalannya, kenapa barang handmade lebih mahal?

Barangan kraf seperti handbag,wallet, keychain, kraf felt dan pelbagai lagi hasil tangan merupakan seni yang tidak ternilai harganya. Tidak dinafikan, kita boleh dapatkan barangan kraf readymade yang dijual lebih murah dan lebih menarik dipasaran. Mengapa? Ini adalah kerana barang-barang ini di buat oleh mesin dan bukannya ketelitian manusia. Kos barangan juga di beli dalam kuantiti yang banyak dan mereka mendapat harga pukal berbanding dengan handmade crafter. Kadang-kadang produk tersebut telah dibelek, di baling berulang kali sebelum ianya menjadi milik anda. Barangan handmade tidak begitu, ia merupakan produk fresh from the  oven.Sangat limited. Setiap design adalah dengan permintaan customer itu sendiri, baik dari segi warna, bentuk, tulisan, gambar hiasan. Anda akan dilayan seperti tuan puteri. Sedaya upaya permintaan anda dipenuhi. Inilah bezanya mengapa handmade lebih mahal berbanding readymade.

Masa yang diambil untuk menyiapkan sesuatu produk handmade juga agak lama. Oleh sebab itu, para crafter akan memaklumkan terlebih dahulu berapa lama masa yang diambil untuk produk siap. Hanya yang sabar sanggup menunggu. Ini adalah kerana setiap permintaan anda akan di teliti, dihalusi dan diperbaiki sebaiknya. Material yang digunakan akan dipastikan berkualiti.

Mahal tidaknya sesuatu barang itu sangat bergantung kepada kualiti, material yang digunakan, masa yang diambil untuk menyiapkan serta ketelitian yang sangat tinggi dari pembuat. Dan segala produk handmade dan bernilai seni amat sukar dibandingkan dengan wang. Sebagai contoh, lukisan yang berharga ribuan ringgit akan dikatakan teramat berharga bagi peminat lukisan yang memahami maksud disebalik lukisan tersebut. Namun akan menjadi sebaliknya bagi orang biasa serta menganggap lukisan itu hanyalah sekeping kertas yang dicalit dengan warna.

Apa yang membuat kan produk handmade bernilai tinggi adalah kerana Art Worknya yang sangat berseni. Tepuk dada tanya selera.


Lawati Blog Pn. Noraini Mohd. Ali untuk baca lebih banyak entri menarik.


*********************************

Ingin sertai Akademi Bekerja di Rumah seperti kami?
Ingin buat blog seperti kami?

400 blog, 21 kelas, 13 guru online dedikasi bertugas. 

Alhamdulillah. Sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah melalui mana-mana kategori berikut 

1. Kelas asas blog dan penulisan 
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes 
3. Kelas belajar iklan mudah.my 
4. Kelas penulisan kreatif 
5. Kelas akaun bisnes wahm/soho, 

pendaftaran sudah dibuka,komen atau emel untuk keterangan lanjut.

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah ;)

Aksesori Tambahan Tambah Seri Kad Ucapan

Teks : Mariatul Qiptiyah binti Md Sah Kad ucapan yang dditambah dengan aksesori rama-rama pre-cut, riben dan butang. sumber : kolek...