Thursday, 6 March 2014

Kisah Wanita 14 Anak dan Berniaga

Teks : Mariatul Qiptiyah Md Sah
Gambar : GoogleDalam pencarian saya mencari tukang urut dan penjaga semasa berpantang nanti, saya telah berkenalan lebih rapat dengan seorang pekerja pembersihan (cleaner) di pejabat saya. Saya panggil beliau Kak Nor. Semakin saya mengenali beliau semakin saya mengkagumi beliau.

Kak Nor baru berumur 37 tahun. Berasal dari Nilai, Negeri Sembilan dan sudah menetap di Sarawak dari kecil kerana diambil sebagai anak angkat oleh keluarga di Kuching ini. Beliau berkahwin pada usia 16 tahun iaitu usia normal untuk berkahwin bagi gadis-gadis di Sarawak.

Kagumnya saya bermula bila mengetahui beliau mempunyai 14 orang anak. 13 orang anak berada di bawah jagaan beliau manakala seorang anak lelakinya (lebih kurang 2 tahun) dizakatkan kepada sebuah keluarga yang tidak mempunyai anak. Saya tertarik dengan terma zakat anak di sini. Katanya bila anak lelakinya sudah ramai, kita zakatkan seorang buat keluarga yang masih belum mendapat rezeki zuriat. Mulianya hati Kak Nor.

Kak Nor membesar dan mendidik 13 orang anak-anaknya dengan baik sekali pada pandangan kami. Anak sulungnya berumur 22 tahun kini sedang melanjutkan pelajaran di sebuah universiti di Pahang. Dengar-dengarnya ia adalah pencapaian yang luar biasa di kalangan orang kampung tempat Kak Nor tinggal.

Kak Nor bekerja sepenuh masa sebagai Pembersih Pejabat. Kak Nor juga merupakan Tukang Urut dan Penjaga ibu berpantang. Pernah saya katakan pada Encik Suami " Pengalaman Kak Nor memang tidak boleh disangkal lagi". Tersohornya kemahiran Kak Nor mengurut dan menjaga ibu mengandung dan berpantang hingga ke Semenanjung Malaysia. Baru tadi beliau berkongsi dengan saya akan dibawa ke Pahang bulan Jun nanti untuk mengurut dan menjaga ibu dan bayi di dalam pantang. Alhamdulillah, murah rezeki Kak Nor.

Owh, kekaguman saya tidak terhenti di situ. 

Kebetulan, kami akan pulang ke Kuala Lumpur sehari dua lagi. Bila sampai ke pengetahuan Kak Nor, terus dia minta tolong belikan keronsang di sana. Untuk berniaga katanya. Terbukalah cerita rupanya Kak Nor ini berniaga atau berdagang bermacam-macam benda. Bak kata orang, apa saja benda yang boleh didagangkan, akan didagangkannya demi untuk mencari rezeki membesarkan anak-anak.

Ada orang hantar kain, diniaganya kain. Ada keronsang dijualnya keronsang. Kadang-kadang Kak Nor ke kampung nelayan memborong hasil laut, dibungkusnya sekilo sekilo, didagangnya dari rumah ke rumah. Semasa bulan Ramadhan, ada orang buat kuih dan hantar pada Kak Nor minta jualkan, berjajalah Kak Nor dari rumah ke rumah. Pendek kata apa saja yang boleh dijual, akan dijualnya sampai habis.

Siang Kak Nor bekerja membersihkan pejabat, malam selepas selesai uruskan anak-anak Kak Nor keluar berniaga pula hingga tengah malam. Jika ada permintaan mengurut dan menjaga sepenuh masa ibu berpantang, Kak Nor berhenti kerja sekejap sebagai Pembersih Pejabat. Untung majikannya memahami.

Allahuakbar! Tabahnya Kak Nor. Mengerah tenaga dan mengental semangat demi keluarga.

Itu belum lagi kisah Kak Nor ditipu orang, pelanggan tidak membayar ansuran dan sebagainya. Namun, Kak Nor tetap terus berusaha. Tetap juga terus bercerita sambil tersenyum. Tidak sedikit pun terpancar riak keresahan dan kesusahan terpancar di wajah Kak Nor. Kak Nor tetap tersenyum.

Berkongsi kisah Kak Nor membakar semangat saya untuk terus berusaha dan berusaha. Baru beberapa bulan belajar berniaga, tidak laku-laku JANGAN PUTUS ASA. Teruskan lagi usaha. Sudah jatuh bangun lagi, berlari semula.

Itulah Kisah Kak Nor yang mempunyai 14 orang anak. Kak Nor tidak pandai IT, tidak pandai internet. Kak Nor terpaksa gigih keluar berniaga dari rumah ke rumah, dari kampung ke kampung juga hingga ke pedalaman sana. Kita ini pula sudah celik IT, sudah boleh membaca blog sudah ada ramai kawan dan kenalan di Facebook tanpa perlu keluar rumah pun. Apa kita tunggu lagi? Tak tercabarkah kita dengan Kak Nor?

Fikir-fikirkanlah.

Salam Sayang...
Mariatul Qiptiyah

******************************************


400 blog, 21 kelas, 13 guru online dedikasi bertugas. 

Alhamdulillah. Sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah melalui mana-mana kategori berikut 

1. Kelas asas blog dan penulisan 
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes 
3. Kelas belajar iklan mudah.my 
4. Kelas penulisan kreatif 
5. Kelas akaun bisnes wahm/soho, 

pendaftaran sudah dibuka,komen atau emel untuk keterangan lanjut.

1 comment:

  1. jom jalan-jalan ke blog sy--------->http://bit.ly/1pQemPp

    ReplyDelete

Sudi-sudikanlah ;)

Aksesori Tambahan Tambah Seri Kad Ucapan

Teks : Mariatul Qiptiyah binti Md Sah Kad ucapan yang dditambah dengan aksesori rama-rama pre-cut, riben dan butang. sumber : kolek...