Wednesday, 13 November 2013

Morning Sickness Dan Saya

Teks : Mariatul Qiptiyah


Pernah saya tanya, mengapa ianya dipanggil Morning Sickness sedangkan sakit mabuknya datang pagi, petang, siang dan malam? Seorang kawan beritahu ianya dipanggil Morning Sickness sebab melambangkan sakit mabuk di awal kehamilan. Jadi Morning di sini bermaksud awal. 

Hampir semua ibu-ibu hamil mengalami sakit mabuk ini terutamanya di awal kehamilan. Ada juga yang terpaksa menghadapi sakit mabuk ini sehingga melahirkan. Nauzubillahiminzaliq. 

Sudah beberapa kali saya melawat klinik memohon MC. Tiada ubat mana yang diberikan hanya ubat buang angin dan losyen kulit kerana satu badan alami ruam2 yg tidak kurang hebatnya. Hanya rehat sajalah yang doktor nasihatkan. Bak kata seorang doktor yang saya temui, beliau ada tema tersendiri untuk ibu-ibu hamil ini iaitu " Untuk Ibu Hamil, sekiranya ada apa-apapun, selagi boleh bertahanlah di situ". Maksudnya, selagi boleh, tak kira sakit apapun, atau tidak larat bagaimanapun, BERTAHANLAH!

Dalam keadaan ni, mulalah hati ini berkata-kata sendiri, alangkah mudahnya sekiranya saya sudah menjadi suri rumah atau WAHM sepenuh masa. Serba salah juga terpaksa mengambil cuti sakit kerap kalinya. Stress pun bertambah kerana bos sudah berbunyi. Terbayangkan wajah bos pun sudah stress jadinya. 

Sabarlah saya hendaknya. Seorang rakan sekerja kata " Tidak thrill lah mengandung tak morning sickness " 
Alahai, thrill tu thrill juga. Doa saya moga morning sickness ni segera berlalu. Doakan saya dan kandungan sihat sejahtera ya. Terima kasih semua.

Salam Sayang,

Mariatul Qiptiyah

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah ;)

Aksesori Tambahan Tambah Seri Kad Ucapan

Teks : Mariatul Qiptiyah binti Md Sah Kad ucapan yang dditambah dengan aksesori rama-rama pre-cut, riben dan butang. sumber : kolek...