Monday, 16 September 2013

P.Ramlee The Tribute Concert : By Idris Sardi

Teks : Mariatul Qiptiyah Assalamualaikum. Apa khabar semua? Semoga sihat-sihat saja. Khabar Kuching minggu ini sibuknya luar biasa. Mata satu Malaysia sedang tertumpu ke Bumi Kenyalang sempena Jubli Emas Sarawak Merdeka Dalam Malaysia. Hari ini 16 September 2013, Hari Malaysia. Pelbagai acara yang diadakan sepanjang minggu ini seperti Majlis Doa Selamat di Masjid Negeri, Perarakan Bot Berhias di Water Front, Kuching, dan istiadat perarakan kontijen-kontijen pada pagi ini. Jangan terkejut acara-acara mengenang Allahyarham P.Ramlee ini juga termasuk dalam senarai aktiviti sempena Hari Malaysia ye. Khabarnya Ketua Menteri Sarawak amat meminati Seniman ini. 

Konsert ini berlangsung pada 13 September 2013 yang lepas di tempat yang sama teater P.Ramlee The Musical dipersembahkan iaitu di Borneo Convention Centre. Tiket adalah percuma namun orang ramai hendaklah dapatkannya terlebih dahulu di Rumah Sarawak. Dengar-dengarnya sebanyak 2000 tiket dikeluarkan untuk setiap satu acara. Konsert ini adalah konsert khas persembahan gesekkan biola oleh Idris Saidi diiringi oleh Kumpulan Okestra Sarawak.

Siapa Idris Saidi? Beliau adalah seorang pemain biola yang berasal daripada Jakarta, Indonesia. Mula bermain viola sejak berumur 9 tahun dan telah menjelajah seantero dunia dengan gesekan biolanya. Pada pendapat saya, persembahannya memang indah. Ditambah dengan 4 penyanyi latar utama iaitu 2 orang lelaki yang mempunyai suara saling tidak tumpah suara P.Ramlee dan 2 orang perempuan yang menyanyi ala-ala Saloma. Kagum seketika bagaimana mereka boleh mengalunkan suara sebegitu rupa. Secara keseluruhannya, konsert ini telah mengubat kekecewaan saya di P.Ramlee The Musical pada Selasa yang lepas. Saya juga gembira kerana dapat mengundang rakan sepejabat kami ; Kak Sabeth sekeluarga dan Aris serta isterinya Sarulina. Kalau persembahan malam ini turut mengecewakan seperti P.Ramlee The Musical tentu malu saya dibuatnya kerana kami yang beria-ia menjemput mereka.

Idris Saidi bersedia untuk persembahan. Dengan bangganya beliau berkain sarung iaitu setahu saya ia adalah pakaian tradisional mereka di Indonesia. 


Selepas konsert. Bergambar di hadapan pentas bersama Kak Sabeth dan anak bongsunya. 


Kekanda (Suami) sedang mengambil autograf Bapak Idris Saidi. Memang bapak ini sudah berusia kelihatannya. Umurnya sudah 75 tahun.

Bersama keluarga Kak Sabeth. 


Saya suka warna poster ini. Sama seperti warna tudung saya. 

Sampai sini saja dahulu yer. 
Salam Sayang, Sayang semua.

Mariatul Qiptiyah.Siapa sangka berkreativiti dapat menjana bahagia dan gembira dalam hidup kita "Sharing is caring"

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah ;)

Aksesori Tambahan Tambah Seri Kad Ucapan

Teks : Mariatul Qiptiyah binti Md Sah Kad ucapan yang dditambah dengan aksesori rama-rama pre-cut, riben dan butang. sumber : kolek...