Tuesday, 9 July 2013

Hari Pertama Ramadhan

Teks : Mariatul Qiptiyah


Assalamualaikum.
Salam 1 Ramadhan semua.

Ada apa dengan Si Anak Panda ini ya? Ya, mungkin beginilah keadaan kita ketika hendak bangun sahurkan. Apatah lagi Ibu-ibu dan Isteri-isteri yang bangun terlebih awal untuk menyediakan juadah bersahur. Jangankan kata anda semua, saya sendiri pun beginilah keadaannya. 'Alarm' di telefon bimbit sudah diset lebih awal namun ntah kenapa saya tidak dengar. Alhamdulillah ada Encik Suami tolong kejutkan. Alahai, rasa macam baru saja lelapkan mata sudah kena bangun semula.

Namun sebalik semua ini, banyak nikmat yang tersirat ketika bangun sahur ini. Nikmat sahur berdua dan bekeluarga. Nikmat lebihan masa senggang untuk selesaikan banyak perkara. Alhamdulillah, selepas subuh dapatlah kami berdua mengaji dan semak bacaan al-Quran masing-masing. Sempena Ramadhan ni lebihkan sikit masa mengaji. Jika sebelum ini hanya selepas Maghrib, ketika Ramadhan ni dapatlah masa sikit selepas Subuh sebab tidak bersarapan.

Kata orang, sebelum buat sesuatu lebih seronok dan lebih jiwa jika kita ambil mood dulu. Sebelum buat sesuatu keputusan dan langkah besar eloklah penuhkan ilmu di dada dan kuatkan semangat. Ya, luang masa yang ada juga membolehkan saya membelek-belek e-Book Super WAHM Super Mom hasil air tangan Kak Masayu Ahmad. Sebelum benar-benar melaksanakan cita-cita saya untuk jadi Super WAHM, haruslah ambil mood dan semangat dulu. Semangat biar kental baru langkah jadi kemas. Tidak begitu semua?

Sejak menyertai Kelas Asas Blog Online anjuran sepupu saya, sifu Nisa Nuar, sedikit demi sedikit 'passion' atau minat mendalam kepada seni kraft kertas datang kembali. Setelah bertungkus-lumus dan bergelumang dengan riben dan kertas untuk persiapan majlis perkahwinan saya April 2013 yang lepas, saya ambil keputusan berehat seketika dari aktiviti seni kraf. Malangnya, bak kata orang besi kalau dibiarkan lama-lama jadi berkarat. Aduhai, jadi susah pula hendak dimulakan semula. Syukur, dengan menyertai kelas ini idea-idea mula tercetus. Minat sudah datang kembali. Bunga-bunga quilling sudah bercambah. Harap-harap jari ini masih boleh menggulung dan membentuk dengan semakin baik.

Begitulah minat dan kemahiran yang Allah anugerahkan kepada kita. Jika tidak dipecahkan ruyung manakan nak dapat sagunya. Belakang parang pun boleh tajam jika diasah. Jika tidak mencuba manakan kita nak tahu apa kebolehan yang kita ada. Begitu juga jika tidak diamalkan tentu semakin lama semakin lupa. Sayangnya jika bakat yang ada tersia-sia begitu saja. :)

Akhir kata, Salam Sayang Salam Ramadhan buat semua.
Semoga seronok dan bahagia menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan tahun ini. Bila seronok insyaallah kita kuat dan semangat melaksanakan segala ibadah.

Mariatul Qiptiyah

"Siapa sangka berkreativiti dapat menjana bahagia dan gembira dalam hidup kita"
"Sharing is caring"

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah ;)

Aksesori Tambahan Tambah Seri Kad Ucapan

Teks : Mariatul Qiptiyah binti Md Sah Kad ucapan yang dditambah dengan aksesori rama-rama pre-cut, riben dan butang. sumber : kolek...